4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mitsubishi Colt 1.1 - Smart Forfour 1.1

  • Πώς αλλιώς θα διατηρούσε την εταιρική του ταυτότητα; H έντονη διχρωμία δεν ξενίζει, όταν απαντά σε ένα smart.

  • Oυδέτερο και χωρίς απρόοπτα στη συμπεριφορά του, το Colt αποτελεί ένα δείγμα αυτοκινήτου που δεν πρόκειται να προβληματίσει κανέναν οδηγό.


Kατ’ εικόνα ή καθ’ ομοίωσιν;

Mε χρήση κοινών εξαρτημάτων και μηχανικών μερών, που στο σύνολό τους φτάνουν το 60%, τα δύο σούπερ μίνι μπορεί να δένονται μεταξύ τους με συγγένεια αίματος, ρίχνονται, όμως, στην αρένα της αγοράς σαν σύγχρονοι Kάιν και ¶βελ.

Φωτογραφίες: Bασίλης Γιαννακόπουλος

YΠOΣTHPIKTEΣ ή όχι της παγκοσμιοποίησης, της κλωνοποίησης ή της απλής αναπαραγωγής, να, που έχουμε απέναντί μας την ιδανική περίπτωση σύγκρισης δύο σταγόνων νερού, που, όσο κοινές κι αν δείχνουν, σαφώς δεν μπορεί να είναι όμοιες. Mitsubishi Colt και smart forfour (με κινητήρες 1,1 λίτρων για την περίσταση) είναι ό,τι πιο... ίδιο έχει να παρουσιάσει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία σήμερα.
Tα δύο «προϊόντα» αποτελούν τον καρπό της άλλοτε ευοίωνης συνεργασίας μεταξύ των DaimlerChrysler και Mitsubishi, οι οποίες σήμερα, κατά κάποιον τρόπο, βρίσκονται σε διάσταση, με την πρώτη να έχει παγώσει τις μετοχικές της επενδύσεις προς τη δεύτερη. Aυτό το δεδομένο, βέβαια, δεν παίζει κανένα ρόλο για το αποτέλεσμα, αφού το νερό πρόλαβε να μπει στο αυλάκι.
Eξαιρώντας την... ενδυμασία, που στην περίπτωσή μας είναι το αμάξωμα, ό,τι δε φαίνεται με την πρώτη ματιά, κοινώς τα «ζωτικά όργανα», επιλέχτηκε κατόπιν γερμανοαμερικανικής και ιαπωνικής συμφωνίας, είτε από τα... έτοιμα είτε βάζοντας στο καλούπι νέες ιδέες. Tο σχέδιο πέτυχε και κινείται ήδη στους δρόμους, πάνω στην ίδια πλατφόρμα, χάρη στον ίδιο κινητήρα, με τη μετάδοση να έχει αναλάβει το ίδιο κιβώτιο ταχυτήτων, την ανάρτηση να συνθέτουν τα ίδια εξαρτήματα και επί μέρους ομοιότητες στη χρήση κάποιων ακόμα υλικών να επιβεβαιώνουν το κοινό της καταβολής.

Διζυγωτικά δίδυμα
Έτσι ονομάζονται τα δίδυμα αδέρφια που, όμως, διαφέρουν μεταξύ τους, όπως θα διέφεραν και δύο αδέρφια διαφορετικής ηλικίας στην ίδια οικογένεια. Tο καλό στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση είναι ότι, με τόσα κοινά χαρακτηριστικά, οι δύο αντίπαλοι δύσκολα μπορούν να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο στη μεταξύ τους κόντρα. Tο κακό είναι ότι οι όποιες διαφορές προέρχονται βασικά από την «ανατροφή» τους, που δεν είναι άλλη από τη φιλοσοφία της φίρμας που κοσμεί το καθένα από τα δύο καπό, και έχουν στόχο καθαρά θέματα γούστου.
Ξεκινώντας -αλφαβητικά και μόνο- από την ιαπωνική πρόταση, απέναντί μας έχουμε τον απόγονο του Colt, που, 26 χρόνια μετά, επιβεβαιώνει ότι η πάροδος των ετών μόνο αλλαγές μπορεί να σημάνει. Mε αμάξωμα που, ανάλογα με την οπτική γωνία, άλλοτε γέρνει προς τα κλασικά χάτσμπακ και άλλοτε προς τα μίνι MPV, είναι μεν σύγχρονο, όχι όμως προκλητικό, ενώ σίγουρα δεν αποτελεί μια έκρηξη μόδας. Στόχος, άλλωστε, είναι η ευρωπαϊκή αγορά, που επανειλημμένα έχει αποδειχτεί συντηρητική. Eξωτερικά, κυριαρχούν οι καθαρές γραμμές, που δε «θολώνουν» το μάτι, και τα σύγχρονης σχεδίασης μεγάλα φωτιστικά σώματα, που εντείνουν την «καθαρή» εικόνα του. Όλα αυτά πάνω σε μια νέα πλατφόρμα με μεταξόνιο 2.500 χλστ. που -κοινό μυστικό πια- φιλοξενεί και το πρώτο τετραθέσιο smart. Mπορεί οι αριθμητικές διαφορές που θέλουν το forfour ελάχιστα μικρότερο στο σύνολο των διαστάσεων (MxΠxY: 3.752x1.684x1.450 έναντι 3.870x1.695x1.550 χλστ. για το Colt) να μην είναι σημαντικές, οι οπτικές, όμως, βγάζουν μάτι. Πάνω στο δάπεδο οι Γερμανοί σχεδιαστές φρόντισαν να εφαρμόσουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα αυτοκίνητο να είναι smart: το γνωστό κλωβό ασφαλείας tridion, τα πλαστικά μέρη (bodypanel), τους διπλούς προβολείς εμπρός, τα τρία ξεχωριστά φωτιστικά σώματα πίσω, τα φαρδιά ελαστικά και, βέβαια, τη διχρωμία του αμαξώματος και το χαρούμενο σχεδιασμό.
Oι «καθαρές» επιφάνειες του Colt εντοπίζονται και στο εσωτερικό, το οποίο, επιμελημένο από τη Mitsubishi Design Europe, φέρει νέα υλικά και υφάσματα, «ήρεμα» σε όψη, παρά την εξεζητημένη εφαρμογή ημιδιάφανων υλικών (συνήθως, χρησιμοποιούνται σε πρωτότυπα) στα χειριστήρια του ηχοσυστήματος, του κλιματισμού και στον «πύργο» που συνδέει το ταμπλό με την κονσόλα.
Στον αντίποδα, το smart, έστω και λόγω καταβολής, δε θα ήταν «καθαρόαιμο», αν δεν είχε να επιδείξει κάτι διαφορετικό στο χώρο των επιβατών. Έτσι, αυτό που κυριαρχεί είναι η διχρωμία και η επένδυση του ταμπλό με το ύφασμα που κοσμεί ολόκληρο το χώρο των επιβατών.
Ψάχνοντας για ψεγάδι, αυτό που καταλογίζουμε στους Iάπωνες σχεδιαστές είναι η περιορισμένη ορατότητα στις εμπρός γωνίες (λόγω της μεγάλης κλίσης του παρμπρίζ) και η μέτρια πλευρική στήριξη των καθισμάτων. Aπό την άλλη, όταν γίνουμε σχεδιαστές και κατασκευάσουμε το δικό μας smart, θα τοποθετήσουμε τους διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων πιθανότατα στις πόρτες και όχι χαμηλά στο χειρόφρενο και, μάλλον, θα ξεκλέψουμε λίγο ακόμα χώρο για τους πίσω επιβάτες, θυσιάζοντας λίγο από το χώρο αποσκευών. Για τους αριθμομνήμονες, τα πίσω διαιρούμενα (σε ποσοστό 60/40) καθίσματα των δύο μοντέλων, ανακλίνονται, αναδιπλώνονται και σύρονται, με αποτέλεσμα τη μεταβολή του αποθηκευτικού χώρου από τα 220 στα 645 λίτρα για το Colt και από τα 268 στα 620 λίτρα για το smart.

Quiz: εντοπίστε τις διαφορές
Σαφή δεδομένα, δύσκολο ζητούμενο. Aρχίζοντας από τα δεδομένα, το εργοστάσιο NedCar της Mitsubishi, στην Oλλανδία, που έχει αναλάβει την παραγωγή των δύο μοντέλων, κατά τα φαινόμενα δεν έχει σημαντικά μεγάλο φόρτο εργασίας. Oτιδήποτε κρύβεται κάτω από το αμάξωμά τους βγαίνει από μια κοινή αποθήκη στην οποία φυλάσσεται ένας κινητήρας, ένα κιβώτιο, μια ανάρτηση (με τα παρελκόμενά της) και, γενικώς, κοινά μηχανικά μέρη που, ανάλογα με τον εξοπλισμό της κάθε έκδοσης, τοποθετούνται ή όχι στα μοντέλα. Tα μοντέλα της δοκιμής μας είναι εξοπλισμένα με το μικρότερο κινητήρα της σειράς, αυτόν των 1.124 κ.εκ., που, όπως και οι μεγαλύτεροι (1,3 και 1,5 λίτρα), έχει εξελιχθεί από τη Mitsubishi. Mε μέγιστη απόδοση τους 75 ίππους/6.000 σ.α.λ. και ροπή 10,2 χλγμ./3.500 σ.α.λ., δε φαίνεται να υπολείπεται σε τίποτα των ανταγωνιστικών συνόλων, παρά μόνο σε άνεση, αφού τα ντεσιμπέλ που καταγράψαμε (βλ. σχετικό πίνακα) αποδεικνύουν πως δεν πρόκειται για... φιλήσυχο σύνολο. O λόγος δεν είναι άλλος από το ότι πρόκειται για έναν 3κύλινδρο κινητήρα, επιλογή που έγινε με γνώμονα τη φιλικότητά του προς το περιβάλλον.
Συνεχίζοντας το δούναι και λαβείν, τη μετάδοση της κίνησης -στους εμπρός τροχούς και για το smart, που προέρχεται από εταιρεία με παράδοση στα πισωκίνητα μοντέλα- έχει αναλάβει ένα χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων, εξελιγμένο από την DaimlerChrysler. Eδώ, τα δεδομένα των δύο κατασκευαστών συνηγορούν οριακά υπέρ του smart, που έχει οριακά κοντύτερες σχέσεις.
Kοινά εξαρτήματα συνθέτουν και την ανάρτηση των δύο μοντέλων, η οποία αποτελείται από τη δοκιμασμένη λύση των MακΦέρσον και της αντιστρεπτικής ράβδου εμπρός και του ημιάκαμπτου άξονα πίσω. Στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας, το smart έχει φύγει ένα ή, μάλλον, δύο βήματα μπροστά από το «αδερφό» Colt, χάρη στην εφαρμογή αεριζόμενων δίσκων εμπρός και δίσκων φρένων στους πίσω τροχούς (ταμπούρα πίσω για το Colt), καθώς και στην ύπαρξη ESP στο βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων. Σε ό,τι αφορά τα φρένα, πέρα από την αίσθηση, τη διαφορά επιβεβαιώνουν τα όργανα μετρήσεων, που κατέγραψαν 59,7 μ. για την ακινητοποίηση του forfour από τα 120 χλμ./ώρα, τη στιγμή που τo Colt στην ίδια δοκιμασία διήνυσε 3,3 μ. μεγαλύτερη απόσταση. Aντιστρόφως ανάλογη της σπουδαιότητάς της (μόνο σε επίπεδο επιδόσεων και, μάλιστα, μεμονωμένων) είναι η λύση του ESP, που στην επίδοση των 0-100 χλμ./ώρα, μην έχοντας τη δυνατότητα απενεργοποίησης, «φρενάρει» το smart στην εκκίνηση και, τελικά, το φέρνει στο νήμα των 100 χλμ./ώρα σε 14,2 δλ., όταν το Colt χρειάζεται 13,8 δλ. Για τις επιταχύνσεις των δύο μοντέλων, που, μεταξύ όλων των άλλων, ταυτίζονται και σε επίπεδο βάρους (1.053 κιλά το Colt, 1.049 το forfour), ούτε λόγος· κυριολεκτικά, δεν ξεκολλάνε.

Πού βαδίζουν;
Kάπου κοντά στην κόψη του νήματος, είναι η απάντηση. H φυσική κατάληξη όλων των παραπάνω δε θα μπορούσε παρά να φαίνεται στη συμπεριφορά των δύο μοντέλων στο δρόμο. O οδηγός, και στις δύο περιπτώσεις, θα βολευτεί πίσω από το τιμόνι. O κακομαθημένος ίσως αργήσει λίγο, αφού και στις δύο περιπτώσεις το τιμόνι ρυθμίζεται μόνο καθ’ ύψος, ενώ ειδικότερα στο Colt της δοκιμής μας το ύψος του καθίσματος ήταν σταθερό. Aπό εκεί και πέρα, τα ελαστικά και, πιο συγκεκριμένα, η διάστασή τους παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που αφήνουν τα κατά βάση ουδέτερα Colt και smart. Στο μεν Colt τα ελαστικά διάστασης 175/65-14 «χαρίζουν», έστω και με υποτυπώδη τρόπο, μια ιδέα επιπλέον άνεσης, τη στιγμή που τα αντίστοιχα διάστασης 195/55-15 μεταφέρουν στους πίσω επιβάτες του smart πιο «ξερά» τις ανωμαλίες που, ούτως ή άλλως, θα μετέφερε ο ημιάκαμπτος άξονας. Bέβαια, τα καλά νέα του χαμηλότερου προφίλ έρχονται από το σύστημα διεύθυνσης του smart, το οποίο δέχεται καλύτερη πληροφόρηση από το αντίστοιχο του Colt. Στην πράξη, τα δύο μοντέλα παρουσιάζονται παντού ουδέτερα και, μόνο σε οριακές συνθήκες ή σε βρεγμένο οδόστρωμα, το smart υπερτερεί αισθητά, χάρη στα επιπλέον όρια που του προσφέρει η ύπαρξη ESP στον εξοπλισμό του.


Ήξεις, αφήξεις
Kαι πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι; Oι ομοιότητες είναι κατά πολύ ισχυρότερες των διαφορών που εντοπίζονται στα δύο μοντέλα. Tο smart μπορεί να υποσκελίζει, έστω και οριακά, το Colt σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς, εκμεταλλευόμενο το ESP και τα χαμηλότερα ελαστικά, τα οποία στέλνουν καλύτερη πληροφόρηση στο σύστημα διεύθυνσής του. Σκοντάφτει, όμως, από μόνο του πάνω στο υψηλό του κόστος. Xωρίς τάση υπεκφυγών, απέναντί μας έχουμε δύο ολοκληρωμένες προτάσεις. Eκεί όπου υπερτερεί το Colt έναντι του, κατά τα άλλα, εντυπωσιακού και πιο σοφιστικέ smart είναι στο ότι έχει βρει τη χρυσή τομή που του επιτρέπει να ισορροπεί καλύτερα από τον «αδελφό» αντίπαλό του στη σχέση αξίας-τιμής._ 4T

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Τι είναι αυτό που κάνει το Colt και το smart (blackbasic - μόνο σε μαύρο χρώμα), δύο αυτοκίνητα με κοινά μηχανικά μέρη που κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο, να φτάνουν στην αγορά με τιμές που απέχουν κατά 2.750 ευρώ (9.950 ευρώ για το Colt, έναντι 12.700 ευρώ για το smart); Το διαφορετικό προφίλ μπορεί να δικαιολογεί μια διαφορά, αλλά όχι του συγκεκριμένου μεγέθους. Η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στα επίπεδα εξοπλισμού, όπου το ιαπωνικής καταγωγής Colt, στη βασική του έκδοση, διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα, με τα σημερινά δεδομένα: ABS, αερόσακους οδηγού/συνοδηγού, κεντρικό κλείδωμα και ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός. Αντίθετα, το smart διαθέτει επιπλέον δύο αερόσακους (πλευρικούς), A/C και ESP στο βασικό εξοπλισμό, γεγονός που σαφώς μειώνει, αν δεν εξαλείφει, στην πράξη τη διαφορά. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι πλουσιότερες εκδόσεις και στα δύο μοντέλα είναι μεν ακριβότερες (11.190 ευρώ για το Colt, έναντι 13.700 ευρώ για το smart), αλλά με τις διαφορές μεταξύ τους να είναι πολύ λιγότερες. Το μεν Colt διατίθεται με ηχοσύστημα και ημιαυτόματο κλιματισμό, ενώ το smart δεν έχει το χρωματικό περιορισμό.


«Eξαιρώντας την... ενδυμασία, ό,τι δε φαίνεται με την πρώτη ματιά, κοινώς τα “ζωτικά όργανα”, επιλέχτηκε κατόπιν γερμανοαμερικανικής και ιαπωνικής συμφωνίας»


ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- H χρήση ημιδιάφανων υλικών στο εσωτερικό του Colt.
- O εσωτερικός διάκοσμος του smart.

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- H περιορισμένη ορατότητα στο Colt.
- H εφαρμογή των θυρών του smart.


ΘA MΠOPOYΣE
- Tο Colt να έχει καθίσματα με καλύτερη πλευρική στήριξη.
- Tο smart να έχει τους διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων σε άλλη θέση.

MITSUBISHI COLT
ΥΠΕΡ
- Xώροι πίσω επιβατών
- ¶νεση πίσω ανάρτησης

ΚΑΤΑ
- Aσαφής πληροφόρηση του συστήματος διεύθυνσης
- Xώρος αποσκευών


smart forfour
ΥΠΕΡ
- Aίσθηση στιβαρότητας
- Eμφάνιση

ΚΑΤΑ
- Tιμή
- Περιορισμένο ύψος στα πίσω καθίσματαs